ترمیم دندان با آمالگام :
ترمیم دندان با آمالگام یک نوع ترمیم فلزی است که برای ترمیم پوسیدگی های متوسط تا وسیع دندانهای آسیاب شیری و دائمی بکار می رود.بر خلاف تصور بعضی افراد ، از فلز سمی و زیانبار سرب ، در ترکیب آمالگام استفاده نشده است.
ترمیم های دندانی آمالگام پس از اوایل قرن نوزدهم بکارگرفته شده اند. آمالگام محبوب ترین ماده پرکننده دندان تا چندی پیش بوده است که بعلت قیمت نسبتاً پایین و دوام خوب هنوز هم کاربرد گسترده ای دارد. این ماده مخلوطی از 50 % نقره، 20 % قلع ، 30%مس به عنوان ماده اصلی است که برای نرم شدن با نسبت وزنی مساوی جیوه مخلوط می شود. این مخلوط برای پرکردن پوسیدگی های وسیع دندانهای آسیا عالی است و داربست ایده آلی درمقابل سایش و فرسایش بشمار میآید.
مراحل پرکردن با آمالگام :
1) ابتدا دندانپزشک دندانتان را معاینه خواهدکرد.
2) عکس های رادیوگرافی (پرتوهای ایکس) برای تشخیص مشکل گرفته خواهند شد و اطمینان حاصل می شود که پرکردن با آمالگام بهترین راه حل است.
3) داروی بی حسی موضعی موردنظر تزریق خواهدشد.
4) پوسیدگی های دندان برداشته شده،شکل حفره بر اساس اصول مشخصی شکل دهی و زاویه بندی می گردد و سطح برای پرکردن کاملاً تمیز میشود.
5) حفره با آمالگام پرخواهدشد. این ماده بمدت 5 دقیقه قابل انعطاف و شکل دهی است، لذا دندانپزشک می تواند آن را بدرستی با دندان متناسب کند. پرکردن تمام خواهدشد و ارتفاع سطح دندان به نحوی تنظیم میشود که احساس بلندی و سفتی هنگام جویدن وجود نداشته باشد. پس از گذشت 1 ساعت می توانید با سمت دندان پرشده، موادغذایی را بجوید.
مزایای ترمیم آمالگام دندان :
- ترمیم های آمالگام در مقابل سایش و فرسایش بسیار مقاوم هستند. معمولاً قبل از نیاز مجدد به جایگزین شدن 10 تا 12 سال دوام خواهند داشت.
معایب ترمیم های آمالگام :
- گزارش های بسیاری درخصوص افزایش حساسیت دندان پس از پرکردن بعلت انقباض یا انبساط فلزی مطابق با دما یافت شده اند.
- غالباً نقره ای رنگ هستند و لذا مسئله ی ظاهر سبب شده است نسبتاً براحتی مشخص شوند و باگذشت زمان تیره می شوند. این پرکننده ها معمولاً برای دندان های آسیاب استفاده می شوند و در پشت دندان جای داده می شوند، درجاییکه خیلی قابل رویت نباشند.
- نسبت به ترمیم های کامپوزیتی نیاز به تراش بیشتر دندان و گاهی موارد حتی تراش قسمت های سالم دندان برای ایجاد گیر مناسب است. این بدان معنی است که الباقی دندان ضعیف می شود یا بعلت ماهیت تهاجمی مته ی دندانپزشکی آسیب می بیند.
- پرکننده های آمالگام حاوی جیوه، یک فلز سمی شناخته شده، هستند که اگرچه بررسی های اثبات کننده ی این موضوع وجود ندارند، می تواند بالقوه سبب ریسک دندان شود. خانم های باردار در برخی کشورها نسبت به داشتن پرکننده های آمالگام درطی بارداری هشدارداده می شوند.
- تصور میرود که پرکننده های آمالگام باگذشت زمان اندکی منبسط شوند و سبب ریز ترکهایی درون دندان شوند.
پرکننده های آمالگام بسیار بادوام هستند و عمر طولانی تری نسبت به هر جایگزین دیگری دارند، این درحالی است که همانند سایر پرکننده های دیگر، مدت دار هستند. آنها برای پرکردن دندان های آسیاب، در عقب دهان بهترین هستند، طوریکه نسبت به هرگونه پرکنندهی دیگر، کمتر قابل رویت و بسیار بادوام و ماندگارتر خواهندبود.