حساسیت دندان

اطلاعات مفید برای جلوگیری و درمان حساسیت دندان

حساسیت دندان زمانی اتفاق می افتد که دندان نسبت به محرک های حفره دهان واکنش شدید نشان می دهد. دندان معمولی در برابر آب یخ فقط احساس سرما می کند اما دندان حساس با خوردن آب نسبتاَ سرد هم واکنش شدید نشان می دهد و دچار درد می شود.

دندان حساس با تنفس هوای سرد،خوردن نوشیدنی داغ، خوردن شیرینیجات و غذاهای اسیدی(لیموترش) نیز واکنش نشان میدهد.

حساسیت دندان، لثه و مینای دندان به ترتیب از ریشه و عاج در برابر عوامل مخرب و تحریک کننده محافظت می کنند. هرگاه هریک از اجزای محافظ طبیعی دندان اعم از لثه، مینا یا لایه محافظ ریشه آسیب جدی ببینند، عاج دندان عریان می شود. عاج، که یک بافت زنده است، از مجاری لانه زنبوری شکلی تشکیل شده است که مایع داخل آن به طور مستقیم با مغز و عصب دندان در ارتباط است. در صورت عریانی عاج، مایع درون مجاری با محیط دهان مرتبط می شود در نتیجه هرگونه تغییرات دمایی یا تحریکات الکترولیتی موجب حرکت سریع مایع و انتقال پیام عصبی به اعصاب دندان و ایجاد حس درد می شود. از این رو فرد پس از مصرف نوشیدنی های گرم یا سرد، تنفس از دهان به ویژه در هوای سرد و یا خوردن غذاهای ترش یا شیرین، دردی را به صورت تیر کشیدن ناگهانی احساس می کند که اصطلاحا حساسیت دندانی نامیده می شود. اغلب کسانی که از حساسیت دندان رنج می‌برند، در رده سنی 20 تا 50 سال هستند.

 

“دلایل ایجاد حساسیت دندان کدامند؟”

 

  • استفاده از مسواک های سخت
  • محکم مسواک زدن
  • خوردن غذاهای اسیدی
  • تحلیل رفتن لثه ها
  • دندان قروچه
  • دندان ترک خورده
  • سفید کردن دندان ها Bleaching (موقت است و بعد از مدتی برطرف خواهد شد.)

 

عواملی که باعث تحریک دندان حساس می شود

 

بیشتر افردی که دندان‌های حساس دارند،

  1. وقتی که غذای سرد یا نوشیدنی خنک میل می کنند، به درد ناگهانی یا مزمن دندان مبتلا می شوند.
  2. تعدادی هم وقتی خوراک یا نوشیدنی داغ مصرف می‌کنند، درد بیشتری را احساس می‌کنند.
  3. 51 درصد از کسانی که از حساسیت دندان رنج می‌برند، تنفس در هوای سرد را علت درد دندان می‌دانند
  4. 47 درصد پس از خوردن شیرینی این احساس ناخوشایند را تجربه می‌کنند.

بعضی از کسانی که درد حساسیت دندان را تجربه کرده‌اند، وقتی دندان‌های خود را مسواک زده و با آب سرد دهان را شستشو می‌دهند، درد بیشتری را احساس می‌کنند

برخی از غذا‌ها و نوشیدنی ها مانند انواع نوشابه‌های گازدار، آبمیوه‌های صنعتی، بعضی از میوه‌ها و سبزیجات و سرکه بالزامیک که امروزه به وفور در رژیم‌های غذایی ما یافت می‌شوند، حاوی اسیدهایی هستند که منجر به ساییدن مینای دندان می شوند. به این شرایط، فرسایش اسیدی دندان می‌گویند که پیامدهایی همچون درد، تغییر رنگ یا زرد‌شدن و نازک‌شدن دندان‌ها را به دنبال خواهد‌ داشت. فرسایش اسیدی یکی از عوامل بروز حساسیت دندانی‌ است.

راهکارهایی برای جلوگیری از حساسیت دندانی :

  • رعایت بهداشت : برای جلوگیری از بیماری های لثه و حساسیت های دندانی، روزی 2 بار از مسواک و نخ دندان استفاده کنید، از تمیز بودن تمام بخش های دهان خود، از جمله فواصل بین دندان ها و شیار لثه اطمینان حاصل کنید. پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. بنابراین توصیه می شود بهداشت دهان و دندان‌های خود را با استفاده صحیح از مسواک و نخ ‌دندان تضمین کنید. با رعایت بهداشت کامل از شرایطی که منجر به بیماریهای لثه و دندان می‌شود جلوگیری نموده و در نتیجه لثه‌های شما دچار عقب‌نشینی نخواهد ‌شد و به این ترتیب از حساسیت دندان در امان خواهید ‌بود.
  • مسواک زدن دقیق و با ملایمت : با ملایمت مسواک بزنید و از مسواک هایی که الیاف نرم دارند استفاده کنید. این امر به جلوگیری از بیماری های لثه کمک می کند و مانع از ساییدگی مینای دندان شما می شود. دندان‌های خود را به شدت و بیش از حد مسواک نکنید. بهتر است از یک مسواک نرم که برای دندان‌های حساس طراحی شده است، استفاده کنید.
  • از مصرف غذا و نوشیدنی های اسیدی خودداری کنید.
  • از دندان قروچه و فشار دادن دندان‌ها روی هم خودداری کنید و اگر به هنگام خواب دندان‌ قروچه می‌کنید، از دندانپزشک خود بخواهید تا شما را درباره استفاده از محافظ دهان و دندان راهنمایی کند.اطلاعات کامل در مورد عوارض و درمان دندان قروچه را اینجا ببینید.
  • از یک خمیردندان ضد حساسیت مانند فارمد استفاده کنید تا حساسیت دندان‌های شما درمان شود.
  • هیچ‌گاه ویزیت دندانپزشک را دست‌کم نگیرید. برای اطمینان از این‌ موضوع که علت حساسیت دندان‌ شما بیماریهایی مانند پوسیدگی دندان یا بیماری لثه نیست، به دندانپزشک مراجعه کنید و توصیه‌های وی درباره روش‌های درمان حساسیت دندان را جدی بگیرید.

نکات کلیدی!!!

از دندان پزشک خود بخواهید تا خمیردندان های مخصوص حساسیت دندانی را به شما معرفی کند. اما بطور کلی خمیردندان‌های ضد حساسیت فارمد مشکل حساسیت مزمن یا مقطعی دندان‌های شما را رفع خواهند‌کرد. اما اگر نگران این موضوع هستید که حساسیت دندانی شما به بیماری جدی تری تبدیل شود، حتما برای یک وقت ملاقات با دندانپزشک یا متخصص بهداشت دهان و دندان برنامه‌ریزی کنید.

  • خمیردندان دندان های حساس فورامن Foramen
  • خمیردندان ضد حساسیت Professional Sensitive 75ml Oral B
  • ژل سنسی کین مناسب دندانهای بسیار حساس Sensi Kin

– در نظر داشته باشید که از علائم حساسیت دندان، دردی آزاردهنده است که اغلب برای فرد به وجود می‌آید. این احساس درد معمولا با استفاده از یک مسواک نرم، تغییر روش مسواک‌زدن و خمیردندان مخصوص دندان‌های حساس، کم‌رنگ‌ خواهد شد.

درمان دندان پوسیده

تهیه خمیردندان های ضدحساسیت و روزی 2بار استفاده از آن ها حساسیت دندان شما را از بین می برد.اگر بعد از مدتی استفاده متوجه شدید که دندان هایتان هنوز حساس است به دندانپزشک مراجعه کنید.

بعضی مواقع دندان شما بدون آنکه دچار پوسیدگی یا عفونت باشد درد می گیرد. در چنین مواردی، این حساسیت دندان است که سبب دندان درد شده است.

راه های گوناگون برای جلوگیری از بروز حساسیت وجود دارد که از مهمترین آنها رعایت بهداشت کامل دهان و دندان می باشد. قدم اول در رعایت بهداشت، روزانه دو بار مسواک زدن با استفاده از مسواک تقریبا نرم و خمیردندان حاوی فلوراید است. البته روش مسواک زدن نیز باید درست و مناسب باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

سلام بازدید کننده گرامی

×